Muzeul tezaurului naţional de la Tismana

Așa cum anunțam în iulie 2011, într-una din grotele Muntelui Stârmina, în vecinătatea Mănăstirii Tismana, a fost amenajat noul Muzeu al tezaurului BNR.

Suportul financiar pentru concretizarea acestui sanctuar de istorie şi cultură a revenit BNR, prin deschiderea şi implicarea guvernatorului Mugur Isărescu. 

În umbra Mănăstirii Tismana, înălţată la anul 1378 de Cuviosul Nicodim lângă o mică biserică înălţată de Matei Basarab şi în preajma turnului de pază construit de pandurii lui Tudor Vladimirescu, la poalele Muntelui Stârmina se află peştera în care a fost ascuns tezaurul României din calea vitregiei celui de al II-lea război mondial. La 27 martie 1944, în faţa unei previzibile ocupaţii sovietice, guvernatorul Alexandru Otulescu prezenta lui Mihai Antonescu, vicepreşedinte al Consiliului de miniştri, mai multe variante de salvare al aurului aflat la BNR. Alături de Consiliul General al BNR, Guvernul Românei a luat hotărârea de mutare a tezaurului băncii din Bucureşti şi depozitare a acestui tezaur, în caz de nevoie, la Mănăstirea Tismana. Până la sfârşitul lunii iulie a anului 1944, BNR, în fruntea căreia se afla guvernatorul Constantin Angelescu, cu sprijinul marelui stat major al armatei române a transportat şi depus într-o pivniţă din subsolul Mănăstirii: 4086 de casete în care se aflau: 212 tone de aur românesc, 1641 casete cu monede, 1372 casete cu lingouri tip internaţional, 1022 cu lingouri tip standard şi 51 de casete cu 3 tone de aur polonez, lăsat în păstrare la BNR în anul 1939, când tezaurul Poloniei tranzitase România. La 6 septembrie 1944, într-o Românie ocupată de Armata Roşie, Consiliul General al BNR lua decizia de a muta tezaurul în peştera din apropierea mănăstirii. având acordul mitropolitului Olteniei şi ajutor din partea soldaţilor Detaşamentului «Neptun», trimişi la Tismana pentru asigurarea misiunii de pază, funcţionarii băncii au depus tezaurul în grotă unde a fost păstrat până în februarie 1947, când trei garnituri ale CFR au transportat întregul tezaur la Bucureşti. Operaţiunea Tismana a devenit publică la 50 de ani, la 29 ianuarie 2007. Conducerea BNR a hotărât construirea unui muzeu în peştera Mănăstirii Tismana. Iniţiativa BNR a avut susţinerea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu Ioan Popa, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, precum şi al sfântului aşezământ monahal de la Tismana, stăreţit de monahia Antonia Popescu. Prin convenţia civilă din 2009, Mitropolia a pus la dispoziţia BNR în mod gratuit terenul aferent construirii accesului în peşteră şi peştera propriu-zisă. Reconstituind călătoria dramatică a tezaurului BNR din anii 1944-1947 şi destinul celor care au făcut posibilă salvarea acestuia, Muzeul tezaurului Băncii Naţionale de la Mănăstirea Tismana va fi pus în slujba recuperării unui moment important al istoriei naţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *