Info despre tehnologia RFID

Prezentată acum mai bine de 30 de ani drept tehnologia care va revoluţiona eficienţa liniilor de producţie şi a lanţurilor de distribuţie, RFID a contribuit într-adevăr, în proporţii diferite, la succesul marilor companii şi grupuri de retail din lume.

Radio Frequency Identification (RFID) (sau identificarea prin radiofrecvenţă) reprezintă un domeniu caracterizat printr-o tehnologie avansată de identificare rapidă a obiectelor şi de colectare a datelor, fără a fi necesar un contact fizic sau vizual. Dezvoltarea acestui domeniu este în curs de a câştiga tot mai mult teren pe măsură ce necesitatea de optimizare a fluxurilor de informaţii devine tot mai acută.

RFID este asemănător tehnologiei cu cod de bare, fără a fi necesară însă o vizibilitate directă a entităţilor monitorizate. Aşa cum sistemele cu cod de bare necesită un cititor optic corespunzător şi etichete speciale lipite pe obiecte, RFID necesită un echipament cititor şi etichete speciale sau cartele ataşate articolelor de urmărit sau chiar integrate în acestea. Vezi aici câteva cititoare RFID.

Comparând tehnologia de identificare prin cod de bare şi tehnologia RFID, vom observa că un cod de bare este scanat prin reflexia unui fascicol luminos pe eticheta ce conţine codul tipărit, în timp ce metoda RFID foloseşte un câmp de radiofrecvenţă de mică putere. Scanarea etichetelor RFID într-un câmp de radiofrecvenţă nu necesită o poziţionare precisă a obiectului la citire deoarece câmpul de radiofrecvenţă penetrează orice material nemetalic astfel încât nu mai este necesar contactul direct dintre eticheta având un dispozitiv RFID şi echipamentul de citire.

Pînă în prezent, tehnologiile de identificare prin cod de bare sunt metode de identificare şi prelucrare a datelor ceva mai ieftine, așa că etichetarea cu tag-uri RFID a fiecărui produs în parte este încă un deziderat. În schimb, se utilizează pe scară tot mai largă etichetarea RFID a cutiilor colective şi a paleţilor, cu beneficii care justifică de departe investiţia în echipamente, training şi implementare. Tehnologia RFID devine tot mai mult parte integrantă a lanţurilor de distribuţie şi retail, marile companii din retail au implementat şi utilizează de multă vreme soluţii RFID.

Tehnologia RFID este clasată de organizații de aparare a drepturilor omului ca un atentat la viața personală a individului.

Văzută drept un adevărat BIG Brother al tuturor oamenilor care ar avea documente bazat pe această tehnologie, RFID nu este privită cu ochi buni la identificarea personală pentru că ar da posibilitatea celor care beneficiază de informațiile furnizate de documente să cunoscă detalii din viața personală a oricărui individ posesor de card, buletin sau pașaport bazat pe RFID.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *