Darurile magilor (aur, smirnă și tămâie)

Darurile magilor sunt păstrate în prezent în Mânăstirea Sfântul Pavel din Muntele Athos.

În forma prezentă sunt ca niște monede din aur, gravate minuțios, de formă dreptunghiulară, trapezoidală, care au 5-7 cm, iar tămâia și smirna sunt sub formă de margele, aproximativ sferice, asemenea măslinelor.

aur smirna si tamaie darurile magilor
(click pentru mărire)

Potrivit Tradiției Bisericii, Maica Domnului a dat, după adormirea sa, alături de alte lucruri ale Domnului și aceste daruri, Bisericii din Ierusalim, unde au fost păstrate până spre anul 400 d. Hr.

Împăratul bizantin Arcadie aduce darurile magilor la Constantinopol. Aici rămân până în anul 1204, moment în care, din cauza Cruciadei a IV, au fost duse la Niceea, pentru 60 de ani. Împăratul Mihail Paleologul le aduce din nou în Constantinopol, unde rămân până la anul 1453 d. Hr.

După căderea Constantinopolului, au fost aduse la Mânăstire Sfântul Pavel de împărăteasa Maro Brancovici, fiica regelui Serbiei. Acesta, fiind biruit de turci, a fost nevoit să-i dea de soție sultanului Murad al II-lea pe fiica lui, Maro. Mai târziu, acest Mahomed va cuceri Constantinopolul.

În 1470, Maro a venit cu corabia la Sfântul Munte, la limanul Mânăstirii Sfântul Pavel. Adusese cu ea darurile Magilor, pe care voia să le dăruiască mânăstirii.

Părinții au ridicat inițial pe acel loc o cruce – iar mai apoi o capelă (unde este pământul brun din poza de mai jos) – care se păstrează până astăzi, numită “Crucea Împărătesei.”

capela maro brancovici
(click pentru mărire)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *