Nestor vs. Lie

Întorcându-se biruitor dintr-un război cu sciții, împăratul roman Maximian a poruncit să se facă banchete în fiecare cetate în cinstea zeilor ce i-au adus victoria.

Ajungând în Tesalonic l-a chemat la el pe voievodul cetății să-l întrebe dacă zvonurile că ar fi creștin sunt adevărate. Recunoscând, acesta a fost întemnițat până la încheierea jocurilor în cinstea venirii sale.

Voievodul (conducătorul) Tesalnicului era Dimitrie … cel pe care ajungem să-l știm drept Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir (26 octombrie). Cine ar fi crezut, nu?

Și se bucura împăratul văzându-l pe Lie care era un luptător vestit. Vandal de neam, înalt, puternic și înfricoșător la chip, Lie îi ucidea pe adversari aruncându-i în sulițe.

Nestor era un tânăr creștin cunoscut de Dimitrie. Accsta, văzând pe Lie ucigând fără cruțare pe oameni, mai cu seamă pe creștini, s-a aprins de râvnă. Și vrând să se lupte cu Lie s-a dus la Dimitrie în temniță cerând binecuvântare ca să-l poată birui pe ucigașul de oameni. Însemnându-l cu semnul crucii pe frunte, Dimitrie i-a zis: „Du-te și pe Lie vei birui și pe Hristos vei mărturisi!”

Intrand în luptă cu Lie, Nestor a strigat: „Dumnezeul lui Dimitrie, ajută-mi!” și trântindu-l jos pe Lie, l-a omorat.

Firește, împăratul s-a supărat și aflând că Dimitrie este cel care l-a îndemnat pe Nestor să se lupte cu Lie, a trimis soldați poruncindu-le să-l străpungă cu sulițele. Tot atunci, din porunca împăratului, s-a tăiat capul și lui Nestor.

Astăzi, la Salonic, încă este păstrat locul acestei confruntări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *