Eu zic ca ei prefera lemnul pe jar si spatiile cu mici

„Catedrala ne costă mult, noi suntem săraci, deci nu avem nevoie de ea”. Subiectul acesta e încă la ordinea zilei, încă din vremea când Catedrala era doar proiect. Pe cine costă mult? Nu costă mai mult decât a costat National Arena, construită integral din banii contribuabililor, deci și ai mei și ai tăi, deși poate nu vom merge niciodată la un meci de fotbal. Furia ateilor, întreținută de o mass-media care minte când e vorba de cifre statistice, procente PIB etc., ar trebui să se potolească la un moment dat. Pentru că nu doar ateii plătesc taxe, ci și credincioșii. Nu mai spun că numărul ateilor este infim raportat la populația țării. Asta înseamnă că ei se tratează în spitale ridicate în mare parte din impozitele credincioșilor. La fel, dacă judeci la rece, impozitele ateilor nu construiesc mai mult de 10 km de autostradă, însă ei circulă pe toate. Așadar, și credincioșii, plătitori de taxe, au dreptul de a ridica o catedrală. Catedrala nu se face din banii alocați drumurilor, spitalelor sau pensiilor. În 2016 s-au alocat de la bugetul de stat 0,084 % pentru culte, 3,6 % pentru învățământ, 4,2 % pentru sănătate. S-au dat și sume speciale cu destinație clară, dar ce înseamnă asta în comparație cu cât are DNA-ul de recuperat de la „scriitorii” din pușcării? Dacă s-au închis școli și spitale (și s-au închis sub guvernul Boc), s-a întâmplat asta pentru că populația a migrat spre orașele mari și, mai ales, spre diasporă. Plus că nu sunt doritori care să lucreze pe salarii de nimic, medicii preferând (în special ei), calea occidentului. Bani însă pentru sănătate sunt (de vreo 5 ori mai mulți decât pentru Culte), dar se gospodăresc prost sau se fură. Că se fură mult în țara asta, e o altă problemă. Dar e în ală parte, nu Biserica e problema.

Ce nu se amintește prea des este că mulți bani pentru Catedrală vin din donații, de peste tot din țară. Așa cum se întâmplă de altfel cu majoritatea lăcașurilor de cult. Ele se construiesc în comunitate, pentru comunitate. Nu se amintește de fapt că acolo va fi și un spital ultramodern, și nu ar fi primul ridicat de Biserică.

Despre arhitectura Catedralei se poate discuta îndelung. Poate că nu e cea mai fericită, dar deja e tardiv pentru a schimba ceva în acest sens. Peste vreme însă ne vom mândri cu ea, așa cum se mândesc francezii cu Notre Dame și englezii cu Westminster Abbey, care, totuși, nu sunt nici ele din lemn.

Măreția lăcașurilor de cult, frumusețea nespusă a icoanelor, strălucirea veșmintelor preoțești fac trimitere la slava lui Hristos ca Împărat, slava Sa cea din veci, din sânurile Tatălui. Cândva, strălucirea slujbei bizantine din catedrala Sfânta Sofia a convertit la creștinism un întreg popor (poprul rus), iar, într-un alt context, sultanul, văzând măreția ei, a decis să nu o dărâme. Dumnezeu lucrează în chip neștiut de noi deseori.

Prefer să văd aurul în biserici decât în toaletele dictatorilor și la gâtul gros al maneliștilor. Nu e ciudat că dorim tot aurul pentru noi, iar lui Dumnezeu îi oferim ce e mai ieftin și mai mărunt?! Și de-ar fi aur, dar încă nu se face diferențierea între aur și aurit… Pentru noi lux, pentru Dumnezeu „locurile mici”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *